Vores blog

Frisk tappet øl fra fadølsanlæg - er en sand fornøjelse

20 May, 2023

Folk, der drikker øl, kan kende forskel på en fadøl og en flaske. De er bevidste om, hvordan øllet smager bedst, det være sig en kølig blond øl efter arbejde eller en mørk fadøl i ølhaven.

Sammenlignet med de bedste øl topper fadøl uden tvivl listen. Den skal være frisk fra ovnen med et fungerende skumhoved. For ølelskere er det en stor fornøjelse at drikke direkte fra hanen, og det er endnu hyggeligere at kunne nyde denne fornøjelse derhjemme. Især ved arrangementer som festivaler, fester og events er frisk og kølig øl fortsat den mest populære drik.

Fordi faden kan modstå det tilsvarende tryk, indeholder fadøl mere kulsyre. Der kunne være nogle problemer, hvis kulsyreniveauerne i flasken og fustagen var de samme. For højt gastryk vil forårsage forseglingsvanskeligheder, især hvis øllet rystes. Derudover holdes hele flasken under øget stress, hvilket fører til glasbrud. Af denne grund tilsættes der lidt mere kuldioxid til fadøl end til flaskeøl.fadølsanlæg

Kulsyren varierer med omkring 5 %. Det giver flere bobler i det frisktappede øl og det fremstår lidt friskere i munden – det kribler mere eller, som eksperterne siger, det har en højere reaktion. Den fornemmelse, der opstår i munden fra den kuldioxid, der er indeholdt og frigivet, når man drikker en øl, omtales som en reaktion. Kuldioxidindholdet og pH-værdien i en øl bestemmer helhedsindtrykket. Selv ideen om en kold øl på en sommerdag vækker vores fantasi. En vidunderlig kølig, friskudtrukket blond er lige sagen, når dagens sommervarme ender i en lun sommernat.

Men hvordan kan du opnå det så nemt? Ganske enkelt: Med din egen fadølsanlæg!

Du kan nemt og hurtigt sætte dem på og sætte dem op derhjemme til at skænke ølglas efter glas. Hvis du jævnligt inviterer besøgende til at spille kort, grille eller lignende, har du mulighed for at nyde frisk øl, som du lyster. Vælg det rigtige system til dine behov fra vores omfattende sortiment! Tal med os, hvis du er i tvivl om, hvilket dispenseringssystem der passer bedst til dig. Vi hjælper gerne.

Dispenseren korrekt fadølsanlæg

  1. Sæt dispenseren op og tilslut den til strømforsyningen (ca. 5 til 10 minutter før opstart).
  2. Opstil CO2-flasken korrekt og sørg for, at den ikke vælter. 
  3. Tilslut og spænd trykreduktionsventiler (normalt er de allerede forudinstalleret).
  4. Tilslut øl- og kuldioxidslangen til hanehovedet og dispenseringssystemet (kun ølslangen).
  5. Tilslut CO2-slangen til trykregulatoren. Der er forskellige tråde mellem ølslangen og kulsyreslangen.
  6. Kontroller, at hanen er lukket, og fjern plastikhætten fra fadet.
  7. Tøndehovedet skal placeres på fustaget efter at have skubbet håndtaget på det flade hoved (KEG-stik) ned.
  8. Åbn afspærringsventilen på trykreduceren, der er vinkelret på ledningen.
  9. Åbn kulsyreflasken. Drej skruegevindet til venstre.

Forbered et ølglas

  1. Skyl ølglas med koldt vand.
  2. Hold glasset under hanen i en vinkel på ca. 45° for at lade øllet løbe ned ad glassets inderside.
  3. Glasset skal bankes mindst halvt fuldt. Stil glasset op og lad det stå.
  4. Efter cirka et minut kan du begynde at banke, da det er tid nok til, at skummet stabiliserer sig.
  5. Fyld glasset en tredjedel op.
  6. Et skumhoved kan laves ved at skubbe hanen bagud.

Det er vigtigt ikke at nedsænke hanen i øllet, ellers vil der blive presset luft ind, som kan fortrænge kulsyren.

Juster hanetryk og CO2 regulator

Hvad er en trykreducer?

Indholdet i en CO2-flaske er under ekstremt højt tryk. Hovedopgaven for en trykregulator er at sænke det tryk til et mere passende og sikrere niveau, før gassen kommer ind i tanken. Trykreduceren er også ansvarlig for at opretholde det ideelle niveau af kulsyre i fadøllet. For at reducere trykket er CO2 regulator tilsluttet direkte til gasflasken. Som regel fører CO2-ledningen fra trykreduceren til fustagertilslutningen. Der findes CO2 regulator i enkelt- og dobbeltmodeller. Single-line regulatorerne har én port, mens dual-line regulatorerne har to porte.

Hvilke komponenter udgør en CO2 regulator?

  • Arbejdstryksmåleren måler trykket af gassen, der kommer ind i din tank.
  • Indholdsmanometeret måler mængden af ​​gas i CO2-flasken er tilbage.
  • Afspærringsventilen åbner og lukker for gasstrømmen fra CO2-flasken til regulatoren og tønden Når håndtaget er parallelt med gasledningen er flowet åbent, mens flowet er vinkelret på ledningen lukkes.
  • Justeringer for trykket, der går til tanken Afhængigt af model kan dette gøres ved at dreje på en skrue eller knap.
  • Udløbsfittingen forbinder CO2-ledningen fra KEG-tilslutningen til dispenseringshovedet med regulatoren.
  • CO2-indtag: Skaber en forbindelse mellem regulatoren og CO2-cylinderen. Brug altid en CO2-nøgle til at stramme eller løsne omløbermøtrikken.
  • Sikkerhedsventil: frigør gas fra systemet

Godt at vide!

Da den CO2, der er opløst i øllet, er kulsyreholdig, fører for lavt leveringstryk til for meget skum. For at løse problemet skal du sørge for, at din regulator er indstillet til det korrekte tryk. Hvis ikke, drej justeringsskruen med uret for at øge trykket til det specificerede niveau. Du bør også sikre dig, at din CO2-flaske er helt åben, og at den er tilstrækkelig fyldt. Hvis det er tilfældet, skal du kontrollere, om luftledningen er tilstoppet. Hvis alle disse trin er blevet fulgt, og du stadig oplever øget skumdannelse, er det muligt, at du skal udskifte din regulator. Dette skyldes, at regulatoren slides over tid og ved brug.

For højt tryk presser yderligere CO2 ind i øllet og gør det skummende for hurtigt. Hvis din øl er for kulsyreholdig, vil den skabe tæt skum med store bobler. Du kan nemt løse dette problem. Drej justeringsskruen mod uret for at mindske trykket til det korrekte niveau.

Hvilken temperatur skal øl holdes på hanen?

Det er almindeligt, at øl med lavt alkoholindhold serveres ved lavere temperaturer end øl med højt alkoholindhold. Den rigtige øltemperatur afhænger hovedsageligt af øltypen og den personlige smag. Hver øl folder sin note ud ved en forskellig temperatur. 

For at nyde den ideelle smag og aroma, bør du observere disse temperaturer ved servering:

  • Pils: 6° til 8° C
  • Koelsch: 7°C
  • Opbevaring: 5° til 7° C
  • Eksportøl: 7°C
  • Mørk øl: 8° til 9° C
  • Schwarzbier øl: 7° til 8° C
  • Hvedeøl: 7° til 9° C
  • Kælderøl/kølleøl: 7 °C
  • Gammelt øl: 7° til 9° C
  • Let øl: 5° til 6° C
  • alkoholfri øl: 4° til 6° C
  • Bukke: 9°C
  • Ale: 7° til 12°C
  • Porter: 8° til 13° C

Hvad sker der, når øl bliver for koldt?

Uklarhed kan opstå, hvis øl opbevares for koldt. Dette forsvinder dog igen, når øllet bliver lidt varmere. Efter opvarmning har uklarhed ingen indflydelse på kvaliteten og smagen af ​​øllet. Tappes øl for koldt, er der næsten ikke noget skum.

Fadølsanlæg

Hvad sker der, hvis øl opbevares for varmt?

Varmen ændrer øl, fordi det er et biologisk produkt. Øl mister sin smag hurtigere, når den opbevares varmere. Jo højere humleindhold en øl er, jo mere mister den sin karakteristiske smag på grund af varme. Humle er følsom over for varme og sollys. I modsætning hertil vil en øl, der er for varm, producere for meget skum, hvilket fører til en reduktion af kulsyre og resulterer i en gammel smag.

Konklusion

En øl, der er godt forkølet, er ideel til tapning, har et perfekt skum og har en kølig og forfriskende smag. For at sikre dette er det vigtigt at overveje et par punkter, når du tapper og forbereder det. Dette omfatter også passende afkøling af øllet. Ved at afkøle øllet korrekt kan du få den maksimale smag og aroma ud af hanen.