Fadkobling keg

Fadølskobling (KEG)

For nemt at kunne tappe øl er tappehoveder det perfekte værktøj til netop dette formål. På standard ølfustager er der en ventil på toppen, hvorpå tappehovedet fastgøres. Denne ventil kaldes også en fitting eller kobling. CO2 leveres via en af disse, og øllet videresendes til hanen via slanger hvor det så efterfølgende kan ende i et fadølsglas.

Forskellige systemer

Der er fire slags af dem tilgængelige på markedet: flade tappehoveder, kombi-tappehoveder, kurvhaner og fadhaner, hver ventil passer til et specifikt tappehoved, så du skal huske at vælge den rigtige slags. Ud over de forskellige formater finder du også værktøjer, rengøringsmidler og tilbehør til tappehoveder, hvis de altså skal repareres, rengøres eller andet.

Flade og kombinerede tappehoveder ser meget ens ud, og begge skubbes sidelæns på ventilen. Den eneste forskel mellem disse to systemer er den centrale tappet, der åbner ventilen på fustagen. Det flade tappehoved lukkes som en klokke over ventilen, mens kombi-tappehovedet har et lille gennemboringsrør med en ring af huller. Selvom de to versioner ser meget ens ud, kan de ikke udskiftes med hinanden.

Kurv- og fad tappeshoveder er skruesystemer. De er mindre end glidesystemerne. Disse to versioner kan også let forveksles med hinanden. Kurvtappehovedet kan skelnes fra fad tappehovedet da det har to V-udskæringer på stammen. Af fad tappehovedet og kurvtappehovedet har fadmodellen en kortere central kobling og gør den anderledes fra den anden model.

Vi har en liste over hvilke øl og hvilke forskellige systemer de bruger. F.eks. kræves der specielle tappehoveder til Guinness. Før du bestiller, skal du finde ud af præcist hvilket tappehoved du har brug for, så der ikke er nogen ubehagelige overraskelser, når du pakker det ud og prøver det af.

Rengøring og tilbehør

Især med de forskellige tappehoveder er det nødvendigt at være opmærksom på renlighed og hygiejne, da de kommer i direkte kontakt med øllet. Derfor bør du udelukke eventuel bakterieforurening og sundhedsrisiko ved regelmæssig, grundig rengøring og desinfektion af anlægget og tappehovederne. Derudover ser snavs ikke attraktivt ud. Flade og kombinerede tappehoved kan for eksempel rengøres med en rengøringsbørste. Denne rengøringsmetode er især miljøvenlig, fordi der ikke anvendes nogen kemiske rengøringsmidler. Så er du ejeren af en bar, og ønsker at være mere miljøvenlig, så er dette den perfekte metode at rengøre dine fadølsanlæg med.

Der findes også værktøjer der gør tappingen lettere. For f.eks. 5-liters tønder findes der adaptere, der gør det nemt at tappe øl direkte fra tønden. Ventiler, tætninger, vægbeslag, ølstophaner eller gevindringe er også påkrævede. Disse kan bestilles separate som reservedele. Korrekt monterede tappehoveder lukker systemet sikkert.