Vores blog

Hvilket tryk er nødvendigt for at tappe øl?

19 May, 2023

En frisktappet øl med en perfekt skumkrone inspirerer enhver ølelsker. For at tappingen skal lykkes, er det korrekte tappetryk afgørende. I det følgende vil vi forklare, hvordan du bestemmer dette.

Hvilke faktorer påvirker taptrykket?

Dispenseringstrykket består af mætningstrykket og leveringstrykket. Hvor høj den skal være afhænger af følgende tre faktorer:

  • øl temperatur
  • højdeforskel
  • friktionstab

1. Øltemperaturen bestemmer mætningstrykket

Mætningstrykket afhænger hovedsageligt af øltemperaturen. Jo lavere øltemperaturen er, jo lavere er den.

Afhængigt af temperaturen kan mætningstrykket være som følger:

Øl temperaturMætningstryk
5 °C0,8 bar
8 °C1,0 bar
10 °C1,2 bar
12 °C1,4 bar
15 °C1,6 bar
20 °C2,0 bar

2. Hvad er højdeforskellen?

Højdeforskellen mellem bunden af ​​ølfadet og hanen er en af ​​de to faktorer, der er relevante for trykberegningen. Der kræves et tryk på 0,1 bar for hver meter højdeforskel.Trykreducerende Co2

3. Hvad er friktionstabet ved bankning?

Friktionstabet er den anden faktor, der spiller en rolle i udledningstrykket. Når øllet flyder gennem ølledningen under tapning, er der uundgåeligt friktionstab, der skal kompenseres for.

Mængden af ​​friktionstab afhænger af længden og diameteren af ​​øllinjen:

  • Der kræves et ekstra tryk på 0,1 bar pr. 2 m for en øllinje med en diameter på 7 mm.
  • Der kræves et ekstra tryk på 0,1 bar pr. 6 m for en øllinje med en diameter på 10 mm.

Hvordan bestemmer man taptrykket?

Når du har bestemt mætningstrykket, højdeforskellen og friktionstabet, kan dispenseringstrykket nemt beregnes. Til dette formål skal de tre værdier blot tilføjes.

For eksempel, med en øltemperatur på 15 °C, en højdeforskel på 2 m og et 6 m langt ølrør med en diameter på 10 mm, vil dette se sådan ud:

  • Mætningstryk på øllet: 1,6 bar
  • Niveauforskel kompensation: 0,2 bar
  • Kompensation for friktionstab: 0,1 bar

I dette tilfælde er dispenseringstrykket 1,9 bar.

Hvordan justeres hanetrykket?

I de fleste tilfælde tappes øl med CO2. Da trykket i CO2-flasken er alt for højt, skal den tilsluttes et tryk reducering. Tappetrykket kan derefter justeres til det ønskede niveau på trykreduceren.

Det er vigtigt, at du gør dette omhyggeligt. Undgå enten for højt eller for lavt taptryk. Begge dele kan have en negativ effekt på udleveringsresultaterne.

Fadølsanlæg

Hvad sker der, hvis hanetrykket er for lavt?

Hvis trykket ved tapning er for lavt, slipper kulsyren ud af øllet. Det betyder nogle gange, at der kun kommer skum ud af hanen. Desuden bliver øllet forældet, hvis det mangler kulsyre.

Hvad sker der, hvis hanetrykket er for højt?

Hvis dispenseringstrykket er for højt, kan dette også føre til øget skumdannelse. Ved tapning presses yderligere kulsyre ind i øllet. Det fører ikke tilikke kun til øget dannelse af bobler, men forringer også smagen af ​​øllet.