Sådan beregnes det dispenseringstryk, der skal indstilles til dit dispenseringssystem


At tappe øl gennem et doseringssystem, især i forbindelse med et kompensatorhaner, er en simpel fysisk proces. Imidlertid er mange dispenseringssystemer indstillet forkert, hvilket gør dispensering betydeligt vanskeligere.

Tapet reduceres ofte, når det skummer. En fejltagelse!

Da øl indeholder kuldioxid, fyldes det under pres. Uden tryk ville kuldioxid frigive, og der ville dannes skum. Hvis der er for lidt pres i øllinjen, frigør kuldioxid, og kun skum kommer ud af hanen. Nu skal trykket øges igen, indtil kulsyre opløses i ølet, og der ikke er mere skum i linjen.

Det korrekte dispenseringstryk kan bestemmes i 3 trin.


1. Bestemm mætningstrykket ved hjælp af nedenstående tabel

Bestem ølstemperaturen (= ølkældertemperaturen), og læs det tilhørende mætningstryk.

5 ° C = 0,8 bar 10 ° C = 1,2 bar 16 ° C = 1,7 bar 22 ° C = 2,1 bar

6 ° C = 0,9 bar 11 ° C = 1,3 bar 17 ° C = 1,8 bar 23 ° C = 2,2 bar

7 ° C = 1,0 bar 12 ° C = 1,4 bar 18 ° C = 1,9 bar 24 ° C = 2,3 bar

8 ° C = 1,0 bar 13 ° C = 1,5 bar 20 ° C = 2,0 bar 25 ° C = 2,4 bar

9 ° C = 1,1 bar 14 ° C = 1,5 bar 21 ° C = 2,0 bar 26 ° C = 2,5 bar


Advarsel: Om sommeren sker det ofte, at øl i tønden er godt over 20 ° C. Om vinteren er det ofte kun 8 ° C.


2. Bestem leveringstrykket

Højdeforskel

Der kræves et tryk på 0,1 bar pr. Meter højde (tønde bund til at tappe) (uanset rørets tværsnit).


Kabellængde / friktionstab


Friktionstabene afhænger af øllinjens længde og diameter.
Med 7 mm linier beregnes 0,1 bar pr. 2 m linjelængde.
Med 10 mm linjer 0,1 bar pr. 6 m linjelængde.

3. Beregn tryktryk


Nu tilføjes de 3 tryk for mætning, højdeforskel og linielængde sammen
For eksempel:

18 ° C ølstemperatur (i tønden), 2 m højdeforskel og 4 m linjelængde med en 7 mm.

  1,9 bar (mætningstryk)

+ 0,2 bar (højdeforskel)

+ 0,2 bar (linielængde)

= Taptryk på 2,3 bar.


I praksis bør du aldrig falde under det bestemte pres. Med en kompensatorhane er minimumstrykket 1,2 bar (falder ikke under!). Hvis du er i tvivl, skal du øge trykket i stedet for at sænke det!

Vigtigt ved opbevaring af åbne tønder, bør trykket i tønden altid svare nøjagtigt til mætningstrykket. Så reguler trykket på trykmåleren ned til mætningstrykket, for at gøre dette slipper det overskydende tryk ved at trække trykaflastningsventilen af. Sluk ikke for CO2, så der sikres et konstant tryk.

Så du garanterer ølens friskhed selv over en længere periode.